19 лютого 2024 р.

Майбутнє вже сьогодні: як компанія «ТЕФФ» революціонізує теплоенергетику через інноваційні технології

Альтернативна теплова енергетика для виробництва – це використання таких джерел енергії, що відновлюються, чим відрізняються від традиційних, викопних вуглеводнів, таких як вугілля, нафта та природний газ.
statti_Фаренюк
statti_пирятин
statti_котельная-шаровая

Екологічні відновлювальні джерела мають важливу перевагу, а саме: не шкодять навколишньому середовищу, допомагають зберегти природні ресурси та створюють умови для життя на нашій планеті в майбутньому. На сьогодні обмеження використання викопних вуглеводнів та застосування екологічно дружніх технологій є найактуальнішою глобальною тенденцією.

Аби дізнатися більше про те, як альтернативна теплоенергетика стає не просто вибором для майбутнього, але і реальністю сьогодення, ми поспілкувалися з лідером у цій галузі в Україні – директором ТОВ «ТЕФФ». Компанія, маючи власний відомий бренд teff та добру репутацію, пропонує технології альтернативної теплоенергетики та надає повний цикл рішень: проєктування, виробництво обладнання, монтаж, супровід, сервіс.

Наукові розробки teff базуються на фізико-хімічних основах спалювання твердих вуглеводів з використанням власних інновацій та багаторічного досвіду експлуатації пальників. Для сільськогосподарського сектору компанія пропонує власні новітні розробки: теплогенеруючі пристрої, що працюють на автоматизованій системі управління для зерносушарних комплексів та виробничі котельні, з використанням біомаси як палива.

Юрій Володимирович Фаренюк, директор компанії «ТЕФФ»

Юрій Володимирович Фаренюк, директор компанії «ТЕФФ»

Юрій Фаренюк – висококваліфікований фахівець, котрий пояснює, як інноваційні технології можуть змінити «обличчя» енергетичного сектору та зробити вагомий внесок у збереження ресурсів планети.

– Юрію Володимировичу, розкажіть детальніше, на що націлена діяльність компанії «ТЕФФ».

– Наша компанія активно займається впровадженням технологій використання відновлюваних джерел енергії та розробкою ефективних методів спалювання біомаси.

Основна мета – репрезентувати на ринок інноваційні рішення для великих проєктів, що дозволяють замінити викопні вуглеводні, такі як газ, нафта і вугілля, на відновлювальні джерела, які в Україні великою мірою присутні. Наш ресурсний потенціал включає в себе деревину, аграрні відходи та продукцію підприємств аграрного сектору, наприклад, такі як лушпиння соняшника. Ми розробляємо та впроваджуємо технології й обладнання для спалювання біомаси, які генерують теплову енергію. Ця енергія знаходить широке використання для вирішення технологічних потреб підприємств різних галузей, відзначаючись високою ефективністю та економічністю. Важливо відзначити, що наша технологія дозволяє не тільки уникнути використання вуглеводнів, але і мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовище, оскільки під час процесу спалювання біомаси не відбувається викидів додаткового вуглеводня у атмосферу і зберігається вуглеводний баланс.

Приділяючи увагу економічній доцільності, ми підкреслюємо, що використання теплової енергії, отриманої від біомаси, є економічно вигідним вдвічі більше, ніж у випадку використання вуглеводнів. Це сприяє економії ресурсів. Крім того, наші технології дозволяють агросектору використовувати власні ресурси для сушіння зернових культур без потреби в придбанні вуглеводнів, тим самим зменшуючи витрати та мінімізуючи вплив на навколишнє середовище.

– Чому компанія обрала саме такий напрямок діяльності?

– Сьогодні на ринку компаній, які активно займаються використанням відновлюваних джерел енергії та ефективним спалюванням біомаси, можливо, не так багато. Але це однозначно є важливим кроком у напрямку майбутнього.

Teff визначила для себе важливе завдання – збереження ресурсів нашої планети, розвиваючи та впроваджуючи технології, спрямовані на сталу заміну викопних вуглеводнів. 12 років тому, коли компанія була заснована, ми, ризикували, приймаючи рішення про нашу діяльність.

На той момент газ був дешевим, і ефективне використання відновлюваних джерел енергії не виглядало так вигідно. Однак, з урахуванням наявності значних обсягів відходів, які потребували утилізації, стало очевидним, що це може бути не лише спосіб економії коштів, але й важлива складова стратегії збереження навколишнього середовища.

– Поясніть коротко, як саме технічне обладнання від компанії «ТЕФФ» є екодружнім для навколишнього середовища?

– Наше обладнання безпосередньо спрямоване на мінімізацію негативного впливу на навколишнє середовище. Воно дозволяє спалювати біомасу, яка вже використала вуглеводні з атмосфери. Під час процесу спалювання відбувається повернення в атмосферу тієї ж самої кількості вуглеводнів, яку рослина раніше використала під час свого росту. Це означає, що ми не порушуємо баланс вуглеводнів у навколишньому середовищі. По-друге, ми відмовляємося від використання вуглеводнів, таких як газ, нафта та вугілля, які були формовані природою протягом мільйонів років. Замість цього ми спираємося на відновлювальні джерела, такі як біомаса, яка швидко відновлюється та не завдає шкоди екосистемі. Цим самим ми зберігаємо природні ресурси, не порушуючи екологічний баланс та залишаючи критичні вуглеводні для майбутніх поколінь.

– Ви працюєте лише в Україні чи й закордоном?

– Наша «географія довіри» охоплює всі регіони України. Також обладнання компанії працює у Грузії, Туреччині та Казахстані. Щодо Казахстану, ми там вже маємо навіть власне виробництво, оскільки транспортувати обладнання на великі відстані (близько 4500 км) непрактично. Наразі ми активно працюємо в європейському напрямку, і у нас вже є узгоджені угоди, які переходять у фазу підписання.

Теплогенератор ТГТ-7,5 МВт з іскрогасником

Теплогенератор ТГТ-7,5 МВт з іскрогасником

– Чи часто берете участь у аграрних заходах?

– Як я вже казав, ми активно націлені на ринок Європи, тому намагаємось брати участь у всіх агровиставках. Наприклад, зараз наша продукція представлена на виставці AGROmashEXPO 2024, що проходить у Будапешті (тривала 23-27 січня, авт.). Брали участь і у найбільшій агропромисловій виставці Agritechnica-2023. Презентували техногенеруючі пристрої для сушарок зерна та парові котельні для використання у технологічних цілях, які ми розробили спільно з заводами-виробниками. І сушарки, і парові котли використовують у якості палива відновлювальну та невикопну біомасу, що є прекрасною альтернативою газу та іншим вуглеводним.

Крім того, ми презентували свій еволюційний розвиток у системі управління. Сьогодні це повна автоматизація і відповідність технологій, які вимагають наші замовники. Наша система повністю відповідає вимогам управління сушарок, які виготовляються як в Україні, так і за кордоном.

Представили й наші нові парові котли потужністю 20-30 т/год. І нові генератори четвертого покоління з використанням теплообмінників, які дають можливість сушити зерно чистим повітрям. Це нетрадиційні пластинчасті теплообмінники, які працюють з нашими генераторами, що використовують біомасу у якості палива.

котельна установка teff

Котельна установка

– Чи був інтерес відвідувачів до вашої продукції?

– Зацікавленість учасників у нашій продукції виявилася досить значною. Європа ще не звикла до таких рішень, однак математична обґрунтованість нашого підходу, де теплова енергія коштує вдвічі менше, ніж та, яку вони використовують, надає додаткового інтересу до наших технологій.

– Як часто оновлюєте і удосконалюєте обладнання?

– Щодня. Можна сказати, що історія нашого розвитку – це історія постійного вдосконалення та зростання. Дванадцять років тому наш перший генератор теплової енергії був створений як експериментальний пристрій, здатний виробляти 1 мегаватт теплової енергії. Проте, сьогодні, після років інновацій та вдосконалення, один пристрій здатний задовольняти потреби в 25 мегаватах теплової енергії.

– Звідки черпаєте знання?

– Знання ми беремо з різноманітних джерел.

По-перше – із власного досвіду, який накопичився за роки діяльності. До того, мали базові теоретичні знання ще з інституту. Опираємося на практичні закони фізики, зокрема, в області теорії спалювання твердих вуглеводнів, і протягом цього часу вже розробили власне розуміння цих процесів, що відображається в наших результативних діях. Усі працівники проходять навчання і стежать за останніми технологічними та науковими розробками.

Важливо відзначити, що опису того, що ми розробляємо, немає в літературі, оскільки ми впроваджуємо інновації. Тож за рахунок власних експериментів та суворого дотримання законів фізики, створюємо технології, які випробовуються на реальних об’єктах. Навчання у нас є неперервним процесом, де ми спостерігаємо, коригуємо та вдосконалюємо параметри наших технологій.

– На Вашу думку, які перспективи використання біомаси в переробництві та енергетичних комплексах в Україні?

– Згідно даних Біоенергетичної асоціації України за минулий рік, наша країна успішно замістила близько 5 мільярдів кубічних метрів природного газу за допомогою біомаси, що є вражаючим показником. Я маю тверду впевненість, що можливо замістити ще 3-5 мільярдів кубічних метрів газу. Тож зараз ми активно проводимо політику, спрямовану на стимулювання аграріїв до виробництва додаткового продукту, такого, який зможе використовуватися як енергетичний ресурс.

Наша мета – щоб кожен лендлорд міг вирощувати не лише основні сільськогосподарські культури, а й власне паливо, що відкриває нові перспективи в енергетичному виробництві.

– Яка окупність вашого обладнання?

– Окупність генераторів для аграрних підприємств становить приблизно 2 роки. Застосування парових генераторів або перехід на використання біомаси, наприклад, на спиртовому заводі, може бути окуплено протягом року. Такий швидкий термін окупності робить ці технології не лише ефективними, але й економічно вигідними в середньостроковій перспективі, сприяючи впровадженню екологічно чистих та енергоефективних рішень в сфері виробництва.

– Наостанок, яким кредом керуєтесь у житті?

– Бути ефективним!

Джерело:

Журнал АгроЕліта

Більше інформації про інноваційні технології на сайті : https://teff.com.ua/

Facebook

Telegram

Instagram