02 січня 2024 р.

Ecofriendly –використання біомаси

Ощадливе використання ресурсів планети в частині використання викопних вуглеводнів та застосування екодружніх технологій є сучасними світовими трендами

Наймасштабніша виставка Agritechnica демонструє найкращі розробки й окреслює сучасні напрямки та тенденції розвитку сільгосптехніки. На переконання директора компанії «ТЕФФ» Юрія Фаренюка, українські виробники елеваторного обладнання пропонують світу інноваційні розробки, які ламають стереотипи й водночас відповідають сучасним трендам.

- Виставка Agritechnica-2023, яка проходить вперше з 2019 року, як зазвичай масштабна та вражаюча. Тут демонструють усі новинки компаній з усього світу. У порівнянні з 2019-м кількість українських виробників – учасників виставки збільшилася в рази попри те, що в нашій країні йде війна. Тільки на українському стенді були присутні 16 компаній. Крім того, були окремі стенди українських виробників, зокрема, завод Кобзаренка, «Лубнимаш», «Зернова столиця», Хорол, ОЛІС тощо. Також збільшилася присутність китайських компаній.
На Agritechnica-2023 прослідковувалася тенденція зростання популярності екодружніх технологій. Зокрема, на виставці була представлена тракторна техніка на відновлювальних джерелах енергії - водневої та електричної. В цьому тренді була присутня і наша компанія.

- Яке обладнання компанія «ТЕФФ» презентувала на Agritechnica-2023?

Ми презентували техногенеруючі пристрої для сушарок зерна та парові котельні для використання у технологічних цілях, які ми розробили спільно з заводами-виробниками. І сушарки, і парові котли використовують у якості палива відновлювальну та невикопну біомасу, що є прекрасною альтернативою газу та іншим вуглеводним. Зацікавленість учасників до нашої продукції дуже велика. Це – європейський тренд, проте наші пристрої з потужністю понад 5 кВт – дивина для Європи. Тому що там аграрії не мають великих посівних площ й відповідно в них немає потреби у сушарках великої потужності. Проте ми показали їм, що в Україні понад 70 сушарок європейського виробництва успішно працюють на генераторах «ТЕФФ».
Крім того, ми презентували свій еволюційний розвиток у системі управління. Сьогодні це повна автоматизація і відповідність технологій, які вимагають наші замовники. Наша система повністю відповідає вимогам управління сушарок, які виготовляються як в Україні, так і за кордоном.

- Які ноу-хау представила компанія?

Ми презентували наші нові парові котли потужністю 20-30 т/год. Також представили нові генератори четвертого покоління з використанням теплообмінників, які дають можливість сушити зерно чистим повітрям. Це нетрадиційні пластинчасті теплообмінники, які працюють з нашими генераторами, що використовують біомасу у якості палива.
Пластини суттєво збільшують поверхню теплообміну, зменшують витрати на їх виробництво, масу й таке інше. У порівнянні з традиційними теплообмінниками накшталт трубних вони і на 40% менші по масі.

- Екодружність є світовим трендом. Розкажіть, як обладнання компанії «ТЕФФ» допомагає бути ощадливим до навколишнього середовища?

За допомогою нашого обладнання спалюється біомаса, яка вже використала вуглеводи з атмосфери. При спалюванні віддається така ж кількість вуглеводів у навколишнє середовище. Тобто вуглеводний баланс навколишнього середовища ми не порушуємо. Задля забезпечення повноцінного окислення всіх небезпечних хімічних сполук із вуглецем і азотом, що можуть загрожувати зерну і довкіллю, наше обладнання забезпечує температуру спалювання у межах 1000 градусів. До того ж наші рішення дозволяють не тільки зменшити викиди вуглецю, а суттєво знизити енергетичну складову витрат на сушіння. Адже 7 млн тонн біомаси здатні замінити 3 млрд кубометрів газу.

- Обладнання Вашої компанії працює в усіх регіонах України. На які ринки зараз виходить «ТЕФФ»?

У порівнянні з минулим роком кількість замовлень нашого обладнання збільшився шляхом преорієнтації на внутрішнє виробництво. Ураховуючи те, що екодружність стала більшою мотивацією, зараз ми активні у європейському напрямку й у нас є домовленості, які переходять у стадію угод.
Наша ідеологія передбачає локалізацію виробництва у тих країнах, де це дозволяють обсяги продажів. Таким територіальним центром став для нас Казахстан з подальшою перспективою експорту нашої продукції до країн Середньої Азії. У цій країні ми виконуємо вже третій контракт для великих олійноекстракційних заводів.
Останній і раніше використовувати технології зі спалювання біомаси, але їх ефективність була значно гіршою й була менш дружньою до навколишнього середовища. Зараз підприємство замовило в нас більш ефективне обладнання з мінімальним впливом на навколишнє середовище. Вони навіть фінансування отримували за спеціальною кредитною програмою для підприємств, які використовують екодружні технології. Тому тенденція еcofriendly присутня і в Казахстані й ми її розповсюджуємо скрізь.
Парові котли для заводів виготовили вже в Казахстані згідно з нашими технологічними вимогами та з нашими технологічними рішеннями, які виробляються в Україні й надалі експортуються до цієї країни. Там ми акцентовані на країни Середньої Азії. За собою ми залишаємо виготовлення в Україні техніко-технологічних рішень, і вся система управління технологій, які ми виготовляємо там, виробляється в Україні й експортується до Казахстану.

- Наскільки часто модернізуєте наявні моделі обладнання?

Постійно цим займаємося й по-іншому не може бути. Фактично кожне замовлення впродовж кожного місяця враховує інновації, які в нас є й які ми можемо використати, спираючись на досвід минулих об’єктів. Адже усі наші розробки є автоматизованими й, якщо це дозволяє замовник, фактично ми їх бачимо онлайн. Також ми постійно отримуємо звіти з наших об’єктів й відразу вносимо усі покращення, яких вимагає експлуатаційник.

Учасники Agritechnica-2023 визнають, що українські виробники за технологічними та конструктивними рішеннями знаходяться на дуже високому рівні.

Мені здається, що нас, українців, вважають авантюристами за нашу рішучість й готовність розробляти інноваційні складові. Коли вартість газу у нас різко зросла у 2013-14 роках, Україна, щоб втриматися у собівартості сушіння зернових, відпрацьовувала технології використання власного палива, які задовольнять потреби в теплі без використання дорогого блакитного палива. Ми йшли незвичним шляхом, розриваючи стереотипи. В Європі спокійно ставляться до цінових коливань на природний газ й не шукають інших рішень. Ми ж побачили економічну доцільність альтернативних джерел палива, звертаючи уваги на стереотипи. І це є сталий тренд України. Як ми кажемо про нас: ми не порушуємо закони фізики, проте ламаємо стереотипи. Й поки це нам вдається дуже успішно.