21 червня 2022 р.

На чому сушити, щоб отримати прибуток?

Як самостійно забезпечити паливом своє господарство? Яке паливо найдешевше та доступне на ринку?

Вибір оптимального палива в першу чергу зумовлюється собівартістю сушіння та можливістю використання наявних або легкодоступних ресурсів

Часткове або повне самозабезпечення господарства паливом у часи дефіциту та здорожчення – цілком досяжна мета за умови відповідального підходу до вибору технології.

На ринку біопалива агровідходи нині втричі дешевші за пелети та легкодоступні для придбання, а також є в наявності у будь-якому господарстві, лишаючись після збирання врожаю. Тож формують додатковий дохід. А потребу у великих обсягах є можливість задовільнити шляхом додаткового вирощування технічних культур.

Як приклад розрахуємо собівартість сушіння 30 тис тон кукурудзи з показником 14 т% (вхідна волога 28%, кіцева 14%)

Витрати палива кг/т% Агровідходи 3,9 Пелети з лушпиння соняшнику 2,6
Теплотвірна здатність, ккал/кг Агровідходи 3500 Пелети з лушпиння соняшнику 4000
Ціна, грн/кг Агровідходи 3,0 Пелети з лушпиння соняшнику 7,5
Вартість, грн/т% Агровідходи 11,6 Пелети з лушпиння соняшнику 19,5
Витрати на паливо, грн Агровідходи 4 867 200,00 Пелети з лушпиння соняшнику 8 190 000,00

Аналіз показує, що найбільш економічним паливом є агровідходи. З ними вартість сушіння майже вдвічі дешевша, ніж на соняшникових пелетах. Загальне скорочення витрат у порівняні із природнім газом складає близько 20 000 000 грн. І це за умови придбання агровідходів за ринковими цінами. Якщо ж підприємство має власні агровідходи, може їх накопичувати, витрати на паливо будуть ще меншими.

Для того, щоб мати гнучкість у виборі палива, застосовувати найефективніші та доступні рішення, отримувати прибуток, незважаючи на кризу, потрібно прийняти правильне рішення ще на етапі вибору технології.